Коктейльная стойка

06.02.15

Вечір п'ятниці − свято, яке завжди з нами. Вечір п'ятниці − те, що лікар прописав для дегустації нових коктейлів. Звичайно, алкогольних. І, звичайно, різних.

Що вже говорити про вечір п'ятниці у Міжнародний день бармена. Свої рецепти щасливого життя прописує сам Святий Аманд, що народився в цей день. Нехай і імовірно в цей − справа була в шостому столітті нашої ери. Важливіше інше. Святий Аманд взяв під своє заступництво виноробів, пивоварів, а з часом всіх, хто задіяний в індустрії алкогольних напоїв. Взяв і, судячи з популярності цієї індустрії в усьому світі, не відпустив.

На знак подяки, бармени зробили день народження Святого Аманда своїм професійним святом. У Європі за нього п'ють щороку. Свято відзначають і у нас. В ресторанах − знижки на бар та подарункові дрінки, бармен-шоу і чудовий настрій майстрів красивого розливу.

Зі святом!

Класика жанру: «Маргарита»

Може бути знайдена в будь-якому закладі, де є бар. Він точно є в ресторані «Баркас», що на Володимирській. Поки бармен буде готувати вам розливну класику, зазирніть у меню. Кухня чорноморська і кухня кримська − це вам не здалося. Це, дійсно, данина ресторану вітчизняному рибному господарству і кулінарним традиціям анексованої території.

«Маргарита»

Зауважте для проведення майбутньої пивної вечірки, повертайтеся до барної стійки і чекайте на свою «Маргариту». Це найпопулярніший і найпростіший у світі коктейль. Нічого загадкового, але дуже смачно. Текіла, сік лайма, апельсиновий лікер, колотий лід, солона кромка на келиху. Порція легкого настрою з цитрусовою скибочкою на обідку.

«Космополітен» назавжди

Ще один хіт класичного барного меню відрізняється дивовижною властивістю. На нього підсаджуються після першого ковтка. Так сталося з мільйонами американців, що в 1970-х миттєво полюбили культовий напій підпільних гей-барів. Одного разу «Космополітен» показали в кіно − і понеслося.

«Космополітен»

Втім, легенд про походження та розповсюдження напою десятки. Головне не це, а смак і естетський зовнішній вигляд. Журавлинний морс, лимонний фреш, горілка. Це версія «Баркаса», який прагнув зберегти базовий букет смаків. Все, аж до ягідки у желе на обідку, вийшло якнайкраще.

«Леді Кілер» не схибить

Свіжість в усьому − фішка і девіз нічного клубу «Індиго», по вінця заповненого втіленнями креативних ідей. «У самій назві схована загадка, натяк на унікальне, надприродне і привабливе. Саме такими ми намагаємося бути для наших гостей», − запевняють господарі. Коктейльна карта підтверджує сказане. Майже всі напої і загадкові, і привабливі. Починаючи з назви, закінчуючи ефектом.

«Леді Кілер»

Не обманюйте себе солодким виглядом «Леді Кілер». Напій з категорії сауер-мікс, тобто з вираженою кислою нотою в смаку. Апельсинова трояндочка на високому бокалі − відволікаючий маневр, кокетство. Усередині хлюпається пристойна порція джину, змішаного з апельсиновим лікером, абрикосовим бренді, сиропом з маракуї та ананасовим соком. Ключове слово − джин. Краще не забувати про це, щоб уникнути кислої міни вранці в суботу.

«Індиго» з льодом

Фірмовий коктейль «Індиго айс ті» теж міцна тема. Основний інгредієнт − ром Captain Morgan Spiced Gold. До нього додають джин, ожиновий лікер, трохи солодкого гренадину (сироп готують самі, до речі) й ігристе вино. Дія неслабкої суміші відчувається хвилин за 10 після знайомства з нею. У кожній наступній порції кількість алкоголю зазвичай зменшують. Але ніхто не знає, як позначиться професійне свято на діях бармена сьогодні.

«Індиго айс ті»

Солодкий стіл

Всім, кого не лякає формат караоке, за солодким має сенс сходити в подільський «Кашемір». Тут, здавалося б, простий коктейль «Кейп-код» знають як зробити витонченим та ніжним. До основи − журавлинної горілки − додають кокосовий лікер та ананасовий сік, а для пікантності – збиті вершки. Гарантований спосіб підняти настрій.

«Кокосовий Едель»

Ще один варіант десерту в келиху − «Кокосовий Едель». Смак незвичайний і тривалий. Він чудово запам'ятовується завдяки поєднанню двох лікерів − «Ірландського крему» і кокосового, що доповнені смаком вершків та ірландський віскі. Його тут більше, ніж інших складових. Таке виконання робить коктейль підкреслено «кашеміровим».

Лариса Даниленко, cultprostir.ua